Να θυμάσαι πάντοτε, ότι το σήμερα είναι δικό σου, το αύριο είναι στο χέρι του Θεού. Και Εκείνος που σου έδωσε το πρωί, δεν σου υπόσχεται και το βράδυ. Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ν'αγαπάς


Ν'αγαπάς


Θέλει καρδιά ν’ αγαπάς…
Θέλει να ξυπνάς το πρωί και να λες στο γείτονα ένα καλημέρα.
Να βοηθάς τη γιαγιά στο δρόμο.
Να χαϊδεύεις τα μαλλιά στο κλαψιάρικο παιδάκι που θα περάσει…
Να δίνεις κάτι στο φτωχό που ζητιανεύει.
Να κάνεις μια επίσκεψη στο νοσοκομείο.
Να χειροκροτάς με τη καρδιά σου σε μια παιδική γιορτή.
Να μοιράζεσαι με γνωστούς και φίλους ένα χαρούμενο γεγονός.
Να καθησυχάζεις τον αδελφό σου σε μια δύσκολη στιγμή.
Να παρηγοράς κάποιον σε μια άσχημη περίσταση.
Να δείχνεις κατανόηση για την κατάσταση κάποιου.
Να δικαιολογείς τις ενέργειες των άλλων.
Να αναγνωρίζεις την αξία του «αντιπάλου».
Να κάνεις πίσω σε μια διαφωνία…
Να προσεύχεσαι για όσους σε πίκραναν.
Να προσεύχεσαι για όσους σε αδίκησαν.
Να προσεύχεσαι για όσους πίκρανες.
Να προσεύχεσαι για όσους αδίκησες.
Να προσεύχεσαι ν’ αγαπάς… ν’ αγαπάς με τη καρδιά σου…
Ν’ αγαπάς… για να φέρεις κάποιον κοντά Του… Αρκεί να πονάς τον πόνο των άλλων, να χαίρεσαι τη χαρά των άλλων, να κλαις το κλάμα των άλλων, να γελάς το γέλιο των άλλων …
Αρκεί να λες ευχαριστώ… Αρκεί να ζεις για το Χριστό…
Ν’ αγαπάς… ν’ αγαπάς για να ζεις..

(Ευχαριστούμε πολύ το φίλο που μας το έστειλε!)

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Άγιος Νείλος ο Μυροβλήτης


Γεννήθηκε στην κωμόπολη Άγιος Πέτρος Κυνουρίας της Πελοποννήσου από ευσεβείς γονείς περί το 1601. Τα πρώτα γράμματα έμαθε από τον θείο του, ιερομόναχο Μακάριο, μαζί με τον οποίο ήλθε και μόνασε στην πλησιόχωρη της πατρίδος του μονή Παναγίας της Μαλεβής. Εκεί χειροτονήθηκε και ιερεύς. Ο πόθος όμως θειότερης και ασκητικότερης ζωής τον έφερε στο περιλάλητο Άγιον Όρος.
Κατοίκησε κοντά στο σπήλαιο του αγίου Πέτρου του Αθωνίτου και με κόπους πολλούς έκτισε κελλί με ναό προς τιμή της Υπαπαντής, τον οποίο κόσμησε με εικόνες, που ο ίδιος αγιογράφησε, γιατί ήταν καλός αγιογράφος. Ο θείος Νείλος, «καταφλεγόμενος από τον πόθον της ησυχίας, εξήτει τόπον ερημικώτερον και εύρων σπήλαιον κατάκρημνον και από τα δύο μέρη, φοβεόν εις την θέαν δια το κρημνώδες, κατέβαλε μεγάλας προσπάθειας και κατηλθεν εις αυτό». Εκεί βίωσε μυστικά υπερουράνιες καταστάσεις.
Μετά την οσιακή κοίμηση του, στις 12.11.1651, «το άγιον αυτού σώμα ενεταφιάσθη πλησίον του σπηλαίου και ανέβλυσε μύρον ευώδες, το οποίον έτρεχεν εκ του σπηλαίου έως κάτω εις την θάλασσαν». Γνωρίζοντας αυτό οι πειρατές πήγαιναν κι αιχμαλώτιζαν τους προσκυνητές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θόρυβος στον ιερό τόπο της ησυχίας. Η παράδοση αναφέρει ότι ο όσιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης παρακάλεσε τον όσιο Νείλο να πάψει τη μυροβλυσία, προς ησυχία του τόπου και ο όσιος Νείλος υπάκουσε άμεσα στον όσιο Ακάκιο. Ο όσιος Νείλος αναφέρεται ότι παρουσιάσθηκε σε διαφόρους, για να τους παρηγορήσει και προείπει τα μέλλοντα. Υπάρχουν όμως και νόθες προφητείες, που αποδίδονται στον όσιο Νείλο.
Το 1815 οι μοναχοί θέλησαν να κτίσουν ναό προς τιμή του οσίου παρά το σπήλαιο των αγωνισμάτων του. Τότε βρήκαν τα ευώδη του λείψανα και με χαρά και τιμή τα μετέφεραν στην Ι. Μ. Μ. Λαύρας. Βίος και ακολουθία του εκδόθηκαν στο Άγιον Όρος το 1847, που γνώρισαν πολλές εκδόσεις. Παρακλητικό Κανόνα στον όσιο συνέθεσε ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Ναοί προς τιμή του οσίου υπάρχουν στον Πειραιά, την Τρίπολη και την ιερά μονή Παναγίας Μαλεβης.
Η μνήμη του τιμάται στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα της αναπαύσεως του, και στις 7 Μαϊου, κατά την ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του.
Πηγή: Μωυσέως Μοναχού Αγιορείτου, Οι Άγιοι του Αγίου Όρους, εκδ. Μυγδονία, 2008, σελ. 436-438.